Boommarter

Boommarter

(Martes martes (L.))

 

  • Orde: Carnivora (roofdieren)
  • Familie: Mustelidae (marterachtigen)

 

Marterachtigen zijn vleesetende zoogdieren met korte poten en lange lichamen. De boommarter leeft met name in bossen en nestelt onder andere in boomholtes. In Nederland heeft de boommarter een beschermde status en staat vermeld als kwetsbare soort op de Rode Lijst Zoogdieren. Bestrijding van deze soort is dan ook niet toegestaan.

 

Uiterlijk
De boommarter is een relatief grote marter (60-80 cm lang, inclusief staart). In de zomer zijn boommarters donkerbruin van kleur; de wintervacht is lichtbruin. Op de keel is een gele of witte vlek te zien, die door kan lopen tot de poten. De staart is relatief lang en heeft lange haren.
De boommarter is te onderscheiden van de lijkende steenmarter (Martes foina) door de kleur van de ondervacht. Bij boommarters is deze donker of grijzig, terwijl dit bij de steenmarter licht of zelfs wit is. Ook de neus van de boommarter is donkerder van kleur dan die van de steenmarter.

 

Ontwikkeling en leefwijze
Boommarters leven met name in bossen waar ze zich voeden met kleine zoogdieren, vogels en hun eieren, insecten en vruchten. Ze nestelen in holtes in bomen, maar ook in lege holen van vossen, dassen, of konijnen. Boommarters zijn overwegend ’s nachts actief.

 

Schade
Het kan voorkomen dat een boommarter een nestplaats in een huis of schuur heeft gemaakt. Vaak staan deze gebouwen aan een bosrand. Bij overlast van een marter in en rond bebouwing, kan dit ook door een steenmarter veroorzaakt worden.

 

Wering en preventie
Boommarters hebben meerdere nestplaatsen en verblijven vaak maar enkele dagen op dezelfde plaats. Als een boommarter voor overlast zorgt, is het belangrijk om eerst uit te zoeken of de marter nog aanwezig is in het nest. Als het zeker is dat de marter niet aanwezig is op het overlast gevende nest, kunt u de toegang tot de nestruimte blokkeren. Mocht de toegang geblokkeerd worden wanneer de marter wél op het nest zit, dan zal deze zich op een andere manier naar buiten werken, wat voor meer schade kan zorgen.

 

Let op: de vrouwtjes met jongen nestelen in de periode van april tot en met begin juli wel vaak langere tijd op dezelfde locatie.

 

Beschermde soort
Marters zijn een belangrijke schakel in het Nederlandse ecosysteem. Het zijn roofdieren die bijvoorbeeld ratten en muizen eten. De boommarter is wettelijk beschermd (Artikel 11.54 Besluit activiteiten leefomgeving, onderdeel van de Omgevingswet). Het is verboden deze soort opzettelijk te doden of te vangen. Ook het verstoren of bewust beschadigen van de voortplantings- of rustplaatsen is wettelijk verboden. Het overtreden van de wet valt onder economische delicten, met boetes die kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.

 

Het beste kunt u preventieve maatregelen nemen, door uw woning of schuur ontoegankelijk te maken.

 

 

Bron

©KAD – 2024

 

Meer weten?

Neem dan contact met ons op.

Plaagdierpreventie

Ga terug naar het overzicht
Ga terug naar plaagdierpreventie

Bestrijding

Voor een goede bestrijding: bel Wespro of kijk hier voor meer contactinformatie.

 

Wespro: familiebedrijf sinds 1999

Last van plaagdieren of interesse in onze mobiele straaldiensten? Lees dan verder voor meer informatie of neem contact met ons op. Wij zijn een écht familiebedrijf. Met jarenlange ervaring en gespecialiseerd in plaagdierpreventie en mobiele straalwerken.

Instagram

Deze website wil gebruik maken van cookies.