(Dermanyssus gallinae (Degeer))
Vaak wordt deze mijtensoort ook wel gewoon de vogelmijt genoemd. Daarnaast staan ze ook bekend als bloedluis. Vogel-luismijten leven uitsluitend van vogelbloed. Toch kunnen ze de mens veel last bezorgen bij het zoeken naar nieuwe gastheren. Mensen kunnen belaagd worden en de beet van een vogel-luismijt kan jeuk veroorzaken.
Uiterlijk
Vogel-luismijten zijn ongeveer 0,8-1,0 mm groot. Ze zijn donkergrijs tot bruinachtig van kleur. De ontwikkelingstijd van ei tot volwassen mijt is 7-10 dagen. Vogel-luismijten leven ca. 8 weken. Elke dag legt het wijfje 3-7 eitjes. Dit alles kan er toe leiden dat de populatie zich snel uitbreidt; zeker wanneer de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.
Leefwijze
Vogel-luismijten kunnen in grote aantallen leven in vogelverblijfplaatsen, in het bijzonder die van pluimvee (de Engelse naam “chicken mite” voor de vogel-luismijt is wat dat betreft veelzeggend). Als deze verblijfplaatsen door de vogels of het pluimvee verlaten worden, gaan de vogel-luismijten op zoek naar andere gastheren. Als zij aanwezig zijn in vogelnesten onder de dakpannen, kan het gebeuren dat zij huizen binnenkomen. Ook verlaten nestkastjes, opgehangen tegen gevels en nestpannen voor zwaluwen, kunnen een bron vormen voor grote aantallen vogel-luismijten. Net als duivennesten op balkons van flats.
In woningen treft men vogel-luismijten vooral aan na het uitvliegen van de jonge vogels. Op dat moment gaan de in de nesten achtergebleven vogel-luismijten op zoek naar andere gastheren. Op hun zoektocht naar geschikt voedsel kunnen deze mijten via het dakbeschot, vensters e.d. ook in slaapkamers terechtkomen en daar voor ernstige hinder in de vorm van jeuk zorgen. Het komt ook voor dat vogel-luismijten in verlaten vogelnesten overwinteren en pas weer actief worden als in het voorjaar de zon op het dak schijnt en de nesten verwarmt. Vogel-luismijten zijn lichtschuw en houden zich overdag schuil in allerlei naden en kieren. Met het invallen van de duisternis komen zij tevoorschijn en vallen de vogels aan. Vogel-luismijten leven dus niet óp de vogels; de vogels dienen alleen maar als voedselbron.
Wering en bestrijding
Bij ernstige hinder dienen de vogel-luismijten bestreden te worden. Daartoe moet eerst de bron worden opgespoord. De bron van vogel-luismijten moet (zoals eerder vermeld) worden gezocht in vogelverblijfplaatsen.
Dat kunnen zijn:
Daarnaast doet u er goed aan om voorzieningen te treffen waardoor voorkomen wordt dat er opnieuw vogels gaan nestelen, bijvoorbeeld met behulp van “proppen” metaalgaas.
Waarschuwing
Wij maken u erop attent dat biociden ook voor mensen en huisdieren giftig zijn. Volg daarom de op de etiketten vermelde Gebruiksaanwijzing nauwgezet op en neem goede nota van de (eveneens op het etiket aangegeven) waarschuwingen.
Wanneer u een werkzame stof of de toelatingsstatus van een biocide wilt checken, kunt u de bestrijdingsmiddelendatabank van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) raadplegen: www.ctgb.nl
Advies
Neem voor bestrijding of meer informatie contact op met Wespro.
Bron
©KAD – 2024
Meer weten?
Neem dan contact met ons op.
Voor een goede bestrijding: bel Wespro of kijk hier voor meer contactinformatie.
Last van plaagdieren of interesse in onze mobiele straaldiensten? Lees dan verder voor meer informatie of neem contact met ons op. Wij zijn een écht familiebedrijf. Met jarenlange ervaring en gespecialiseerd in plaagdierpreventie en mobiele straalwerken.